Varázstarisznya

A medve kinyitott egy szelencét, majdan így szólt: most lassan egzaltálódom. Ezután szépen felfedezte önmagát.

Friss topikok

  • zefi: helló pár napja újra kiosztották az ifjúsági Pulitzert, erre a blogra most találtam rá, tehát rea... (2009.11.03. 01:06) Pulitzer szülővárosának díja
  • artist86: Köszönöm az építő hozzászólásokat, vélhetően teljesen igazatok van! (2009.01.22. 11:21) Budapest kampány - sajnos minden nap látom...
  • Szamos Attila: Abszolut egyetertek. (2008.09.03. 22:56) Peking 2008 - II
  • Kis herceg: Elképesztő... Hogy lehet valaki ennyire szívtelen, mint Ön?! Engem ez háborít fel... A kis herceg... (2008.09.03. 13:07) Kötelezők röviden
  • pancho_sanza: I knew all the rules but rules do not know me... ...guaranteed. kötelező film Egyébként a karakte... (2008.04.13. 10:36) Into the Wild

2008.08.12. 04:33 artist86

Wanted - kritika

 

Csavard meg a lőszered!

 

„Válaszd az életet. A munkát. A karriert. Válaszd a családot. A televíziót. A mosógépet. A kocsit... Válaszd mindezt, azután kérdezd meg magadtól, ki vagy... De miért választanám mindezt? ... Mást választok.” Ha nem is pontosan ezekkel a szavakkal, és nem Ewan McGregor szájából, de hasonlóképpen indít a Wanted is. A továbbiakban nem elhanyagolható különbség még, hogy hősünk nem a heroinban találja meg a mindennapok posványos állóvizéből való menekülés lehetőségét, hanem belép egy tökéletesen képzett gyilkosokból álló titkos szövetségbe.

 A Wanted szerencsésen kerüli el a látványos effekt-filmek két szokásos - s kifejezetten zavaró - alaphibáját, hogy a hatás eléréséhez olcsó klisék alkalmazásához folyamodnak, miközben moralizáló életigazságok giccsbe forduló tömkelegével igyekeznek elnyerni nézőjének azonosulását a szereplőkkel.

Moralizálás persze ebben a moziban is van, de ritkán több annál, mint ami egy-egy karakter motivációjának megértéséhez, s a velük való szükséges mértékű azonosuláshoz elengedhetetlen. A látványelemek pedig igazán profi, hozzáértő iparosmunkáról tanúskodnak, nem beszélve, hogy a cselekményt is sikerül úgy szőni az alkotóknak, hogy végig izgalmas és követhető legyen, mellőzve itt is a szabályos kliséket és szakállas fordulatokat.

Az egyetlen következetlenség, ami szöget ütött a fejemben, az a film első akciójelenetében alkalmazott, hihetetlen távolugrási manőver, amitől Newton mellett még Superman is forgolódik talán a sírjában; egyszerűen mert a történet további részében hőseink képességei emberi mércével is értelmezhetők, csak éppen hihetetlenül eltúlzottak, s ez kevéssé mondható el erről a csöppnyi szökellésről, ami fityiszt mutat a fizika minden valaha ismert törvényének, beleértve a filmben értelmezett realitást is.

De itt jön a pillanat, amikor az ember megállj-t kell parancsoljon magának: hello, bocsi, ez nem az a mozi! Nem, ezen nem kell gondolkodni, az egy másik volt, biztos tegnap néztem DVD-n, a Száll a kakukk fészkére, vagy a Berlin felett az ég, tudomisén, de biztosan nem ez. Sónak márpedig a sótartóban a helye.

Egyébként igazat kell adnom a korábbi bírálóknak, tényleg kissé kevercs történetű film a Wanted, a hős felszabadulása valóban emlékeztet Fincher Harcosok klubjára, de az analógiával azért nem értek teljesen egyet, mert annál sokkal visszafogottabb benne a moralizálás, más a helyzet a Mátrix-párhuzammal, ez ugyanis valóban markáns, a cselekmény menete bizonyos részeken akképpen hat, mintha ugyanannak a történetnek két különböző átirata lennének.

Összességében tehát akcióban és látványelemekben gazdag a mozi, és a szereplőgárdára sem lehet különösebb panasz. Az eddig kevéssé ismert James McAvoy megfelelően áll helyt a szuperhőssé hasonlott könyvelő szerepében, Angelina Jolie továbbra is szép, ezen kívül sokat és kívánatosan csücsörít a szájával, magyarán ő is azt nyújtja, amit szokott, de belőle ennyinek már szoktunk örülni.

Az Oroszországból „disszidált” rendező, Timur Bekmambetov kiváló dobbantót vett ezzel a filmmel Hollywoodban, neki ezután már biztosan nem kell alkotói támogatásokért koslatnia vadul forró júliusi délelőttökön, hisz igen határozott mozdulattal tette le a névjegyét az álomgyárban, amit a bevételi adatok is megerősítenek.

Szólj hozzá!

Címkék: képregény wanted angelina jolie hollywood


A bejegyzés trackback címe:

https://varazstarisznya.blog.hu/api/trackback/id/tr28611710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása