Varázstarisznya

A medve kinyitott egy szelencét, majdan így szólt: most lassan egzaltálódom. Ezután szépen felfedezte önmagát.

Friss topikok

  • zefi: helló pár napja újra kiosztották az ifjúsági Pulitzert, erre a blogra most találtam rá, tehát rea... (2009.11.03. 01:06) Pulitzer szülővárosának díja
  • artist86: Köszönöm az építő hozzászólásokat, vélhetően teljesen igazatok van! (2009.01.22. 11:21) Budapest kampány - sajnos minden nap látom...
  • Szamos Attila: Abszolut egyetertek. (2008.09.03. 22:56) Peking 2008 - II
  • Kis herceg: Elképesztő... Hogy lehet valaki ennyire szívtelen, mint Ön?! Engem ez háborít fel... A kis herceg... (2008.09.03. 13:07) Kötelezők röviden
  • pancho_sanza: I knew all the rules but rules do not know me... ...guaranteed. kötelező film Egyébként a karakte... (2008.04.13. 10:36) Into the Wild

2008.01.20. 19:26 artist86

Tuymans kiállítása február 10-ig látogatható a Műcsarnokban


Egy kortárs zseni



A belga Luc Tuymans a kortárs festészet olyan kvalitású művésze, akire emberöltők múlva talán úgy tekintenek majd, ahogyan ma Vincent van Gogh-ra. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója fogalmazott így beszélgetésünk alkalmával. A kiállításról, a Műcsarnok további terveiről kérdeztem őt, aki a tárlat hazai kurátora is egyben. A Tuymans képeiből összeálló kiállítás egyébként egyedülálló áttekintést kínál a kortárs festészet eme kiemelkedő alakjának teljes életművéből.


Hogyan született meg a kiállítás ötlete, s miért éppen Tuymans-t választották?

Ő egy régi álom volt számunkra. Eredendően missziónknak tekintjük a kortárs művészet bemutatását, Tuymans festészeti gondolkodása pedig hazánkban is sokakra gyakorol hatást a kilencvenes évek közepétől. A konkrét megvalósulás nagyban Pribilla Ottíliának köszönhető, akinek galériája van Antwerpenben. Lényegében ő a kiállítás ottani kurátora, ketten hoztuk létre a projektet. Olyan vándorkiállításról van szó, amely nálunk jön létre, majd ezután továbbmegy Münchenbe és Varsóba. Büszkeséggel tölt el, hogy ez Tuymans első közép-európai bemutatkozása. Ez különösen azért érdekes, mert a művész gyakran foglalkozik műveiben a történelem személyességével, illetve objektivitásával, a hatalommal, amely kérdések egészen másként merülnek fel itt, Közép-Európában.

 
Ezek szerint politikus festőnek tartja Tuymans-t.

Mindenképp. Annak ellenére, hogy ez a képei láttán gyakran nem egyértelmű. Különösek, s mégis egyszerű témájúak a képei, de mind mögött van egy történet. Ezért nagyon egyedi a művészete.

 
Érdekes motívumbéli hasonlóságokat véltem felfedezni Tuymans egyik képe, valamint egy Cézanne festmény között, egy másik esetben pedig Csontváry Magányos cédrusával.

Nem egyedülálló, amit mond. A mai festészetben a képzőművészeti utalások igen gyakoriak. Nem bántja a művészeket a hasonlóság, s itt nem csupán történelmi, hanem művészettörténeti emlékezés is felmerülhet. Tuymans esetében én nem fedeztem föl, amit mond, de biztos vagyok benne, hogy nem lenne ellenére, ha ezt megemlítené neki is.

 
Milyen stílusban, milyen technikával fest Tuymans?

Olajfestményeket készít. Jellemző rá, hogy ugyanolyan biztonsággal közeledik a kis és nagy méretű képekhez. Ezeknek a mérete a harminc centimétertől az ötméteresig terjedhet.

 
Mekkora költségvetésből, hogyan állt össze a kiállítás?

Először érdemes megemlíteni, hogy egy Tuymans kép értéke átlagosan egymillió euró, ami kortárs szinten csillagászati összegnek számít. Mi pedig több mint hetven képet mutatunk be, melyek majdnem hatvan különböző helyszínről érkeznek. A tulajdonosokat egyenként kellett megkeresni. Ezért igényelt hatalmas odafigyelést, s ezért támasztottak nagyon komoly igényeket a képek kölcsönadói. A három helyszínen bemutatásra kerülő kiállítás 140 millió forintos összköltségvetéséből 45 millió esik Budapestre.

 
Milyen más kortárs kiállításokat terveznek a közeljövőben?

Ez a kiállítás egy jelentős sorozat egyik mérföldköve. Ezt követi majd tavasszal a lipcsei iskola bemutatása, amely szintén a kortárs művészet egyik jelentős sarokpontja, valamint nyárra tervezünk egy nagy magyar áttekintő jellegű tárlatot.

 
Meg merné becsülni a lehetséges látogatószámot?

Ha nagyon pesszimista akarok lenni, akkor is legalább tízezer emberre számítok. Mivel nem csak Budapesten, hanem Bécsben is hirdetünk, remélem, onnan is sikerülhet látogatókat vonzanunk a tárlatra.

 
Tuymans kiállítása február 10-ig látható a Műcsarnokban.

(Az interjú a www.creartmagazin.hu oldalon is olvasható.)

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás kortárs műcsarnok tárlat tuymans luc tuymans


A bejegyzés trackback címe:

https://varazstarisznya.blog.hu/api/trackback/id/tr68304826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása